Information till nya studenter i Visby

Bo centralt och jobba centralt.

Ekonomi

Allt börjar med pengar. Börja med att se över din ekonomi. Har du sparade pengar? Har du rätt till CSN? Behöver du jobba extra? Det är en bra idé att först kontrollera att du faktiskt har rätt till CSN-bidrag och/eller studentlån. På deras hemsida hittar du bra information och vid tveksamheter ring dem. Oavsett om du vill ta studentlån eller inte, kan ett extrajobb vara bra, och se över de möjligheterna snarast. Arbeta gärna i Visby eller nära ditt boende, och har du idétorka kan ett casinojobb kanske vara för dig? Det är ett passande arbete för studenter med tanke på arbetstiderna som är kvällar och helger.

Boende

När du sett över din ekonomi vet du vilket boende du har råd med. Många föredrar att leva tillsammans med andra studenter och på så sätt kommer du även billigare undan. Det finns gott om centralt belägna villor där bara studenter hyr. Tänk på att du kan behöva intyg för att bevisa att du är student. Flertalet privatbostäder hyr endast ut per läsår då de hyr ut till turister på sommaren. Ska du studera flera år kan det vara bra att ställa sig i Gotlandshems bostadskö istället för att undvika ständiga flyttar.

Tid och planering

Du kommer inte kunna få ett godkännande från CSN förrän efter du blivit antagen till en utbildning, vilket är i mitten av juli. Du har då cirka en månad på dig att lösa boende, skolmaterial, pengar och eventuellt jobb. Var istället ut i god tid och ta reda på allt du behöver. Tänk på att konkurrensen om jobben och bostäderna ökar ju närmare augusti man kommer. Universitetet ligger centralt i Visby och därmed är det en bra idé att hålla sig i närheten både när det gäller boende men även arbete. Ligg alltid steget före!

ADD YOUR COMMENT