När du hittat studentbostad

Har du hittat ett bra studentboende i Visby eller dess omnejd? Är det kanske ditt första boende? Bostadsmarknaden är full av både bra och mindre bra hyresvärdar så se till att allting är så klart som det kan bli innan du skriver på kontraktet. Muntliga kontrakt är bindande men se till att få kontraktet skriftligt då ett muntligt avtal sällan kan styrkas om så skulle behövas.

Hyreslagen

I Sverige regleras uthyrning av bostäder främst av Hyreslagen. Läs gärna igenom denna så att du vet på ett ungefär vad som gäller.

Hyra

Ta reda på hur stor hyran är, vad som ingår i hyran och när den ska betalas. Se till att alltid försöka betala hyran i tid, annars riskerar du att få ditt hyreskontrakt uppsagt.

Utrymmen

Ta reda på vilka utrymmen som ingår i hyran. Ingår endast bostaden? Har den kanske en uteplats och disponerar du i så fall denna själv eller är den gemensam? Finns det något förråd? Ingår förrådet i så fall i hyran eller måste du betala extra för det?

Uppsägning

Ta reda på hur du säger upp kontraktet om du skulle vilja flytta och notera hur lång uppsägningstiden är. Kolla också om hyresvärden kan säga upp kontraktet utan att du har brutit mot något avtal.

Särskilda regler

Ta reda på om det finns några regler som du bör känna till. Vem sköter exempelvis städning av korridorer och uteplatser? Är boendet allergianpassat eller får man ha djur?

Inspektera!

Gå noga igenom varje skrymsle av lägenheten och dess biarea innan du flyttar in. Alla fel och brister ska noteras och meddelas hyresvärden. Ta gärna fotografier på bristerna och spara på ett säkert ställe. Vid flytt är det nämligen du som blir ansvarig för allt som inte klassas som normalt slitage. Om det inte var du som orsakade skadorna så måste du kunna styrka det.

Hyresgästföreningen

Bli medlem i den lokala Hyresgästföreningen. De står på hyresgästens sida och hjälper till vid frågor eller dispyter.

ADD YOUR COMMENT