Studentlägenheter

Kommunala boenden

På Gotland finns Gotlandshem som ägs av Region Gotland. De erbjuder lägenheter specifikt till studenter. Det är fortfarande kösystem som gäller, precis som för alla andra. Eftersom studentköerna är kortare än de vanliga köerna måste studenten visa upp ett intyg eller bevis på att de är heltidsstudenter. Det är endast Uppsala Universitet som godkänns. Ett hyresavtal kan sägas upp om en student inte klarar av sina 15 högskolepoäng på en termin. Hyresavtalen är helt vanliga avtal med lite högra krav. Studenten har alltså rätt att bo där under hela studentperioden, året runt.

Privat fastighetsägare

Kåcu AB fastigheter är ett privat fastighetsbolag som bland annat hyr ut små lägenheter, passande för studenter. De kallar dem för studentlägenheter men även andra kan söka. Studenter har förtur före andra intressenter. Det kan vara bra att veta att det krävs en depositionsavgift på 500:- innan inflyttning som fås tillbaka vid utflyttning om lägenheten är i bra skick.

Ett antal av lägenheterna hos Kåcu AB är endast för uthyrning under vinterhalvåret. När sommarlovet börjar får studenten flytta ner sina saker i ett förråd fram till skolstarten.

Privatperson

Det finns privatpersoner som hyr ut till studenter. Konservhuset är en sådan plats. Det är en gammal fabrik som byggts om till flera lägenheter. Fyra studenter delar på en lägenhet men har egna rum. Kök, vardagsrum och badrum delas av alla. Här krävs det intyg på studier på Uppsala Universitet, campus Gotland. Här skrivs det endast kontrakt från början hösttermin till slutet av vårtermin.

Skillnaden på dessa olika hyresvärdar är värda att se över. Ett boende hos Gotlandshem är tryggare men ställer högre krav och är något mer isolerat. I de andra boendena finns det flera studenter på samma plats. Konservhuset är en sådan plats där det bara är studenter och det anordnas aktiviteter året runt. Här lever man det klassiska studentlivet utan att bo på campus. Det är endast Gotlandshem som erbjuder året runt boende.

ADD YOUR COMMENT